Η Ιστορία του Σταδίου Lumpinee

Βρίσκεστε εδώ: WMC Greece 5 Η Ιστορία του Σταδίου Lumpinee

Το Στάδιο Lumpinee είναι ένα από τα πιο διάσημα στάδια στον κόσμο. Το κύρος της κατοχής τίτλου στο Lumpinee συγκρίνεται μόνο με αυτό του Rajadamnern, που βρίσκεται επίσης στην Μπανγκόκ.

Ίδρυση και διεύθυνση

Άνοιξε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1956 με στόχο την προώθηση της ταϊλανδικής πυγμαχίας τόσο στην Ταϊλάνδη όσο και στο εξωτερικό. Το Lumpinee είναι πολύ γνωστό στο εξωτερικό λόγω της πολιτικής ενθάρρυνσης των ξένων μαχητών να αγωνιστούν εκεί.

Το στάδιο διευθύνεται από τον Βασιλικό Στρατό της Ταϊλάνδης, συγκεκριμένα το Τμήμα Ευημερίας του Στρατού, και οι αποδείξεις από τους αγώνες χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη διαφόρων τμημάτων του στρατού. Ο στρατηγός Prapas Jarusatien ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την ίδρυση ενός δεύτερου σταδίου που θα έφτανε τα εθνικά πρότυπα.

Διοργανωτές – Δομή

Προς το παρόν, υπάρχουν 11 διοργανωτές με την ευθύνη να φέρνουν τους μαχητές που προκαλούν για τους διάφορους τίτλους. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι όπως στο Rajadamnern με τους μαχητές να ζυγίζουν πάνω από 45,4 κιλά, να είναι ηλικίας άνω των 15 ετών και χωρίς να υπάρχει διαφορά βάρους άνω των 5 κιλών μεταξύ των μαχητών.

Το κόστος των εισιτηρίων εκείνη την εποχή κυμαινόταν από 90 έως 1.200 Μπατ για τους ειδικούς αγώνες. Οποιοσδήποτε επισκέπτης στο Lumpini θα παρατηρήσει τα στοιχήματα που παίρνουν μέρος γύρω από το ρινγκ , κάθε στάδιο υποβάλλει αίτηση για ειδική άδεια τζόγου, η οποία επιτρέπει αυτήν τη δραστηριότητα.

Διάσημοι πρωταθλητές

Ένας από τους πιο διάσημους πρωταθλητές Lumpinee ήταν ο Dieselnoi Chor Thanasukarn που κυριαρχούσε σχεδόν χωρίς καμία ήττα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Κρατώντας τον τίτλο ελαφρών βαρών για 4 χρόνια, του αφαιρέθηκε τελικά ο τίτλος καθώς κανείς δεν μπορούσε να τον πάρει από αυτόν. Μεταξύ των αντιπάλων του υπάρχουν και τα ονόματα των θρυλικών Samart Payak-aroon και Nongkai Sor Prapassorn.

Το 1975, ένας αγώνας μεταξύ του διάσημου Poot Lorlek και του Vicharnoi Prontawee στη κατηγορία junior featherweight έφερε τόσο μεγάλο κοινό, που η πύλη κοπής εισιτηρίων έφτασε να έχει εισπράξει ένα εκατομμύριο Μπατ. Για επτά χρόνια ο «Angel Boxer» κυριάρχησε στη σκηνή, χωρίς να τον σταματήσει ούτε να τον μετρήσει κανένας διαιτητής κατά τη διάρκεια των 80 αγώνων του στο Lumpinее.

Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πολλοί ξένοι μαχητές πάνε στο Lumpinee για να δείξουν τις ικανότητες τους , μεταξύ αυτών ο Ivan Hippolyte και ο Ramon Dekkers. Στο Lumpinee συμμετείχε επίσης πολλές φορές ο Nung Toom, διάσημος τρανσέξουαλ μαχητής.

Το Lumpini μαζί με το Rajadamnern και με την τελευταία προσθήκη στην οικογένεια, το τηλεοπτικό κανάλι Channel 7, είναι σίγουρα τα σπίτια του Muaythai.

Κοινοποίηση: